Oromo

unia azjatyckaUnia Azjatycka pisze dziś o potrawach z ziemniaków. Pod takim pretekstem chciałabym przedstawić kolejną potrawę kuchni kirgiskiej, choć nie zawsze zawiera ona ten składnik. Jest to oromo (оромо), dosłownie „zwój”, czyli faszerowany rulon z ciasta gotowany na parze (uzbecki odpowiednik nazywa się o’rama xonim). To taki pieróg dla leniwych, bo zamiast sklejać dziesiątki mantów (o których będzie innym razem), można rozwałkować jeden duży placek, obłożyć farszem i zwinąć.

oromo na parze

Niektórzy uważają, że kuchnia kirgiska jest monotonna. Krąży nawet dowcip o tym, że na każdą potrawę składa się mięso i ciasto. Otóż nie zawsze. Choć farsze mięsne faktycznie są najpopularniejsze, jak najbardziej istnieją również warzywne, np. dyniowe czy właśnie ziemniaczane. Oromo również występuje w wersji z ziemniakami. Oto przykładowy przepis.

gotowe oromo

Składniki na ciasto:

  •  0,5 kg mąki + 15 dag do podsypania;
  • 200 ml wody;
  • 1 jajko;
  • 1,5 łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 3-4 ziemniaki;
  • 2 cebule;
  • 100 g tłuszczu (w oryginale łój barani);
  • płaska łyżeczka soli;
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu.

Przygotowanie

Przesiać mąkę, wbić jajko i dolać posolonej wody. Wyrobić ciasto – powinno być jednolite i elastyczne. Zawinąć ciasto w folię i pozostawić na pół godziny. Wszystkie składniki farszu pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Rozwałkować każdą na grubość 1-2 mm. Placek posmarować olejem. Nałożyć cienką warstwę farszu i zwinąć w rulon. Przenieść na natłuszczony parowar. Gotować na parze 25-30 min. Można podawać ze śmietaną lub innym sosem.

oromo pokrojone

Tak kroi się oromo przed podaniem.

podawanie oromo

Oromo w przekroju. To na zdjęciu ma akurat inny farsz, niż w przepisie, ale chciałam pokazać, że jest on raczej luźny, a nie sklejony w jednolitą masę.

Podam jeszcze kilka przykładów innego farszu. Pasują one też do mantów i samsy.

Z samym mięsem:

  • 0,5 kg mielonej baraniny lub wołowiny;
  • 2 cebule;
  • sól;
  • pieprz.

Z mięsem i ziemniakami:

  • 0,5 kg mielonej lub drobno siekanej baraniny;
  • 150 g tłuszczu (również rozdrobnionego);
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 szczypty soli;
  • przyprawy do smaku.

Z dynią:

  • 300 g dyni;
  • 2-3 cebule;
  • 100 g tłuszczu lub 150 g skwarek;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól;
  • pieprz.

Z dżusajem:

  • kilka pęczków dżusaju;
  • tłuszcz lub skwarki;
  • przyprawy do smaku.

Dżusaj (жусай) to bardzo popularne w Azji Centralnej warzywo przypominające szczypiorek. Jego nazwa systematyczna to czosnek wonny (Allium ramosum).

Smacznego! Poczęstujcie się także chińskimi i japońskimi potrawami z ziemniaków u Baixiaotai i Japonia-info.

Źródła przepisów:

Machmudow K., Ismaiłowa H., Przysmaki kuchni uzbeckiej, Watra, Warszawa 1991.
https://cookpad.com/ru/recipes/12145703-oromo-s-kartoshkoi
https://www.iamcook.ru/showrecipe/9159


5 komentarzy na temat “Oromo

Zostaw komentarz